Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gégerák

 

 

parkban--2000-.jpgMáté fiammal vittem édesanyámnak a vasárnapi ebédet. Szürkénkkel (így hívjuk Opel Zafira családi autónkat) robogunk a Batók Béla úton, mikor is megállítanak minket a rend őrei. „Közúti ellenőrzés, jogosítványt, forgalmi engedélyt legyen szíves átadni” Odaadom a kért papírokat. „Maga jól megfázott!” Sajnos nem, ez gégerák! Döbbenet a rendőr arcán. „Gyógyszereket szed?” Nem, csak vitaminokat. „Akkor maga nagyon inni sem ihat?” Dehogynem, csak amikor vezetek, sosem iszom! De ha kell, akkor fújok! „Nem, nem kell, további jó utat.” Teljesen intelligens, udvarias rendőrök voltak, mégis kiült a döbbenet és az együttérzés az arcukra. Gyenge, erőtlen, rekedt hangom és a gégerák betegség említése még őket is mellbe vágta! Istenem, hogy is jutottam ide.

Elolvas (vagy hall) egy ilyen kifejezést az ember és rossz érzése lesz. Sajnos, valóságos tapasztalati szinten érintett az egész társadalom. Három betűs borzalom, rák. Persze vannak komoly sikertörténetek, nem csupán elborzasztó tragédiák. Remélem az enyém sikertörténet, bár még csak három év telt el.

Tényleg, én hogy is jutottam ide? Mit tettem? Számomra megválaszolhatatlan kérdések, nem tudom, miért éppen velem történik mindez.

Kb. öt éve egyszer csak rekedt lettem, nem múlt el. Két-három hónap elteltévelÖnarckép (2018) vászon, olaj még mindig velem volt. Úgy döntött, hogy marad. Orvoshoz fordultunk. Helyben rendelő gégészt kerestünk fel a magánrendelésén (állami rendelésen akkor itt, nem volt gégészeti szakrendelés, csak Győrben!) Diagnózisa szerint a jobb oldali hangszalagomon picike „polip” nőtt, amivel most nincs semmi teendő. Ha rekedtségem még rosszabbra fordulna, keressük újra. Rekedtség maradt, mintha hozzám nőtt volna, megszoktuk. Elmúlt egy év. Nem tudom miért, (sejtéseink vannak) a hangom szinte teljesen eltűnt, helyette egy rekedt, erőtlen valami maradt. Gondoltuk, nagyobb a baj.

Sikerült orvost találni Győrött, Dr. Garai Tibort. Név szerint említem, mert nagyon hálás vagyok. Gyakorlatilag megmentette az életemet a gyors és szakszerű műtétekkel. Mert nem egy volt, hanem három. Első műtét leletéből kiderült, hogy baj van! Gégerákos vagyok. Na, amikor az embert szembesítik egy ilyen diagnózissal, hát…no… nem olyan könnyű! Szegény Juditkám, végig nem hitte el. De ott, akkor, 2014.december 18-án megfellebbezhetetlenül tudomásunkra jutott. Komoly erőpróba előtt állunk mindketten (inkább mind a hatan). Megmagyarázhatatlan, de én már előre éreztem, hogy gond van. Mondogattam is itthon, de csak ott, a lelet átvételekor lehetett mindenkinek beismeri. Most mi lesz? Ott feszült bennünk a kérdés!

Az egészben a legrosszabb ez a kb. egy hónap volt. A diagnózis megszületése és a második műtét közötti idő. Várakozás. Tudtam, hogy 2015.január 13-án megműtenek. Szerencsém van, nem vágják szét a torkom, hanem szájüregen keresztül – lézeres műtéti eljárással- kiveszik a jobb oldali hangszalagomat. Számoltam a heteket, napokat, jaj. Nagyon rossz érzés. Higgyétek el nekem, nagy kegyelem, hogy nem tudjuk mikor halunk meg! Ha tudnánk, már nem is lehetne élni rendesen. Így voltam evvel a műtéttel, nagyon féltem, napról napra rosszabb lett. Nem tudtam felszabadítani a lelkem. Eltelt az idő.

 

erdei-fenyek---nagyobb-meretu-valtozat--2012-.jpg

 

Toltak be a műtőbe, akkor jött a lelki áttörés! Számolgattam magamban hány éves vagyok. Fele már eltelt, ez járt az eszemben. De hiszen akkor a másik fele még hátra van! Reméljük a jobbik fele! Ilyen optimista hangulatban voltam az elaltatásom pillanatában. Minden szerencsésen alakult. Nem vágták szét a torkom. A leleteim is jók lettek. Gyakorlatilag kivágták a „rossz részt” belőlem és helyre állt minden. Felépültem. Újra tudtam festeni, sőt „kenyeret biztosító” munkámat is teljes egészében el tudom látni. De a hangom, hát az gyenge, erőtlen és rekedt. Ennyi maradt. De túléltem. Megvagyunk. Nem mondom, hogy könnyű. Mondjuk így: elfogadtam. A környezetem sokszor meglepődik a hangom végett. Aki először telefonon beszél velem, az rendszeresen a „vonalat” szidja, pedig csak én vagyok megcsonkítva. Egy hangszalaggal kevesebb lettem.

 

2018. március 21.

 

 

A mappában található képek előnézete Erdők, utak, fények

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.