Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Óriási tévedés!

2018.03.25

 

 

a-hizelgo--2017--kasirozott-vaszon--olaj--50-50-cm..jpgBevett szokásaim közé tartozik, hogy sokat lődörgök, csak úgy konkrét cél nélkül. Nem céltalanul, csak a külső szemlélő számára tűnhet feleslegesnek. Hiszen a valóságos oka az ilyen sétáimnak, hogy témát gyűjtsek a festményekhez. Szívom magamba az adott hely atmoszféráját, próbálom rögzíteni a hely hangulatát. Ilyenkor rendszerint sokat fotózom. Nem fotó-naturális képeket szeretnék festeni. Maguk a fényképek csak olyan segédeszközök, mankók, amik segítenek a festés folyamán. Tehát, hogy jól értsétek: nem lemásolom az adott fotót, hanem átírva megfestem, kiegészítem, elhagyok részleteket, így készülnek a festményeim. Szeretett városomban Mosonmagyaróváron, a környező falvakban vagy a Szigetköz eldugottabb helyein járkálok. Sokszor kiegészülve barátaimmal, vagy gyerekeimmel, de van úgy, hogy egyedül rovom a köreimet.

Gégerákos műtéteim után, már megerősödve nagyon vártam a tavaszt. Tavaszkisasszony akkor is nehezen érkezett. De egyszer csak itt volt teljes fényével, virágos pompájával, illataival magával ragadott. Irány a város egy szép szombat délelőtt.

Vállamon fotóstáska, benne a felszerelésem. Had szívjam magamba a tavaszt! Főleg a tavaszi virágzást fotóztam. Érdekelt a téma, mert elég sok képötlet kavargott a bensőmben evvel kapcsolatban. Nagyon jól éreztem magamat, úgy eltelt két óra, hogy észre sem vettem. Bezzeg a masinám, hát rendesen kimerült, mármint az akkumulátora. Anélkül meg nem lehet fotózni. Bosszúsan fordultam vissza utamon.

 

mosolygo-muskatlik--2013.-.jpg

 

Károly utcában jártam, felfigyeltem egy elég agresszíven közeledő rendőrautóra, megálltam, lestem mi történik! Ott tátottam a szám az út szélén. Rendőrök pontosan mellettem csikorgó kerékkel megálltak, mint ahogy a filmeken lehet látni. Avval a lendülettel rám törtek. Igazoljam magam! De komoly hangerővel ordítva. Frissen műtött torkomból alig akar előtörni a szó. Mit tettem? Rendőr újra, még jobban ordítva: „IGAZOLJA MAGÁT!”  Hát ez nem tréfadolog. Előkapartam az irataim. „Hiszen maga Óvári? Lakossági bejelentést kaptunk, hogy valaki éppen feltérképezi az utcájukat…” Hmm!!??

keszuloben-a--tavasz--2016--.jpgÍgy teljesen érthetővé vált a rendőrök fellépése, ők egy bűnözőt jöttek őrizetbe venni, és én akadtam a horgukra. Fejemben összeállt a kép, hogy valamely tisztes és igen buzgó városlakó teljesen félreértette a tavasz iránti rajongásomat. Lelkes fotózásom megsértette köreit, azt gondolta rólam, hogy igen rossz szándék vezet. Pedig, ha tudta volna, ki vagyok, még az is lehet, hogy képet rendel! Nem ártani szeretnék neki. Békességet, örömet, esztétikai élményt, vizuális felüdülést akarok okozni mindenkinek. Alaposan félre értette ott létem okát és feljelentett, csak úgy telefonon keresztül.

 

tavasz--2016--vaszon--olaj--25-60-cm----magantulajdon--.jpg

 

Szerencsémre a masinámba még annyi élet maradt, hogy meg tudjam mutatni miféle „feltérképezést” végeztem itt szombat délelőtt! Semmi törvénytelent nem csináltam, csak virágok fotói vannak a gépemen. Festőművész vagyok, tavasz van, csak fotóztam…

Tévedés nyilvánvaló lett (csak az ablakból leskelődő feljelentőm nem értette mi történik!) Virágos fotóim bizonyították: nem gazemberség, hanem művészi szándékom és a tavasz utáni olthatatlan vágy vezetett.

A fotók jól sikerültek. Viszont rendesen rám ijesztettek! Napokig háborogtam magamban, hogy lehetett ennyire félreérteni viselkedésem.

Látjátok, nem is olyan veszélytelen dolog az efféle elfoglaltság!

 

2018. március 25.

 

 

A mappában található képek előnézete Közelképek