Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Telnek a napok

2018.06.03

keszuloben-az--onarckep-zorn-palettaval-.jpgBizonyára a regényekből és a bohém művészleírásokból táplálkozik egy általános közfelfogás, hogy a festőknek igazán mozgalmas életük van. Minden bizonnyal van olyan is. Hát az enyém nagyon nem olyan dinamikus, mint ahogyan sokan gondolnák. Sőt, meglehetősen kiszámítható, statikus. Már unalmasnak is mondható, igaz én, aki ezt az életet élem cseppet sem unatkozom. (Egy barátom szerint csak az unalmas emberek unatkoznak.)

 

fohercegi-malom-ovaron--2015.-.jpg

 

 

hosok--mesek--tortenetek-oreg-kiraly-madarral--2017---farost--olaj--30-20-cm.jpg

Igazából két világban élek. Nem vagyok skizofrén! Valóságos, ép az egész személyiségem. Viszont létezik egy polgári életem, benne a szokásos szereplőkkel: feleség, gyerekek, munkahely, napi feladatok, stb. De létezik egy művész is bennem, tele megvalósítandó álmokkal, tervekkel. Ez a fele a személyiségemnek ritkán mutatkozik nyilvánosan, rejtőzködik. A munkáit, gondolatait rendszeresen láthatóvá teszi, onnan lehet tudni, hogy él.

 

 

 

 

orgonabokor--2016--farost--olaj--30-40-cm.--ara--52-000---forint.jpg

 

 

 

tejpasztor.jpgKülső szemlélő, aki kívülről nézi az életem, nem látja az alkotó festőt. Csak egy négy gyermekes családapát lát, aki minden nap felkel, szorgalmasan elmegy dolgozni, elvégzi az adott napi feladatait. Munka után fáradtan hazamegy és pihen, gyereket nevel, családjával törődik és már el is telt a nap. Csupa gyöngybetűkkel nincs a homlokomra írva nap közben, hogy festőművész. Nem is szeretem leleplezni magamat. Beszéljenek a képek helyettem. Nemrég történt velem, hogy új kollégát vettünk fel a munkahelyemre, mivel én vagyok ott a művezető, nekem kellett az első napokban irányítgatnom a szakmai fejlődését. Semmit nem tudott rólam, főleg azt nem, hogy festészettel is foglalkozom. Aztán ahogyan teltek a napok kikerülhetetlenül előkerült beszélgetésünkben, kollegális ismerkedésünkben a festészet. Mutattam neki néhány festményt és láttam rajta a megdöbbenést. Ilyenkor lelepleződöm, hogy ki is vagyok én valójában. Festő vagyok, akinek muszáj a megélhetés végett mással is foglalkoznia. Ez egy ilyen világ. Többször megkapom a kérdést: mikor tudsz te egyáltalán festeni, mikor van rá időd?

 

 

keszuloben--natika-portreja--2018-.jpg

 

 

juhasz--2014--farost--olaj--20-15-cm---ara--22-000---forint.jpg

Igen, ez kulcsfontosságú kérdés. Ma már jóval könnyebb a helyzetem, mert lett egy külön birodalmam, a festőműhelyem. Direkt nem hívom műteremnek. Egyszer talán részletesen elmondom miért. A lényeg az, hogy van egy fizikai hely ahol nem férj és édesapa vagyok elsősorban, hanem FESTŐ! Igen, csupa nagybetűvel! Ahogy telnek a napok, a bennem létező festő is élni akar, ki akarja bontani, meg akarja mutatni a világát. FESTENI akar! Tehát mit érzek ilyenkor? Egyszerűen festeni kell! keszuloben-a--rozsak-julika-kertjebol--2016--.jpgBevonulok a műhelyembe – a műhelyajtó mindig nyitva marad, a család bármikor bejöhet rajta- és festek. Van, hogy csak egy órát, esetleg kettőt. Aztán elfáradok, hiszen már a napi nyolcórai „rendes” munka kivett belőlem jócskán. De szerencsés vagyok, minden nap nem kell a megélhetésért dolgozni, nem vagyok én rabszolga. (Vagy mégis, néha vannak kétségeim!) Tényleg sikerül szabadnapokon is festeni, olyankor hat, hét órát is kenem az olajfestéket, építgetem a képeimet. Az évek folyamán kialakult egy festéstechnikám, amelykeszuloben-a--pipacsok--2016--.jpg ezt a furcsa időbeosztást támogatja. Több rétegben lazúrozva festek, olajfestékkel, van bőségesen száradási idő a rétegek között. Több képen dolgozom egyszerre. Mindig azt veszem elő, amihez a legnagyobb bennem a lelkesedés, (fáradtan, lelkesedés nélkül lehetetlen lenne a siker!) Elárulok most egy titkot: festeni fejben is lehet. Végig gondolni festői problémákat, technikai megoldásokat festék nélkül csak kizárólag gondolatban. De a lényeg a festészetben a praxis, vagyis a gyakorlat. Leonardo da Vinci-nek tulajdonítanak egy híres mondást, amely valahogy így szól: „Legnagyobb tragédia a festészetben az, ha az elmélet túlszárnyalja a gyakorlatot!” Milyen igaza van a Mesternek!

2018. június 2.

 

A mappában található képek előnézete Eladó alkotások


 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.