Kik festményeim vásárlói?

2023.04.14

Mi emberek sokan vagyunk sok félék és ez így csodálatos. Érzékeny és érdekes témáról értekezem ebben a pici írásban: kik a festményeim vásárlói? Ha egy mondatban kellene megfogalmaznom, akkor az így szólna: kedves emberek, akiknek annyira megtetszik a munkám, hogy úgy döntenek, együtt fognak élni vele.

Ugye amikor teljes munkaidőben keni az ember a festéket, egyáltalán nem mindegy mi történik a festménnyel. Minden ember számára egyértelmű tény: amikor munkát vállal, dolgozik, elvégzi a feladatát, akkor egy adott hétre vagy hónapra bontva elérkezik a "fizetésnap". Megjön a telefonra az a bizonyos várva várt, rövid szöveges üzenet a számlavezető bankból. Számomra akkor érkezik el a "fizetésnap", amikor eladom a festményem. Mivel a képvásárlás egy üzleti tranzakció, elengedhetetlen, hogy a pénz is szerepet kapjon. Sokszor megkaptam már azt a dicséretet, hogy "ha pénzem lenne, vásárolnék tőled, annyira tetszenek a képeid". Igazából nem dőlök ám be az ilyen mézesmadzagnak. Nem vásárolna. Honnan tudom? Egyszerű a képlet. Minden piciben kezdődik. Nálam lehet vásárolni elég jutányos áron képet, nem "giclée (ejtsd: zsiklé) nyomatról" beszélek, eredeti, általam festett olajfestményről. Tehát, ha annyira tetszenének alkotásaim, kisebb méretű munkák közül bátran válogathatna, de nem teszi. Innen tudom, hogy kábítás az egész, nem venne akkor sem, ha dupla ekkora jövedelme volna. Igazából saját lelkiismeretét nyugtatja meg az ígérgető, hogy ő bizony jó ember - ha tehetné támogatna. Viszont jó hírem van, nem csupán "ígérgető" embereknek tetszenek a munkáim!

Személyes helyzetem nagyon szerencsés, főállású alkotó vagyok, így, mint művészember lehet tőlem festményt rendelni. Nem állítom, hogy egyszerű munka megrendelésre festeni. Sokan a szakmából nem is hajlandóak ilyesmire. Az én műhelyemben sem lesz minden megrendelésből festmény. Vannak fura megkeresések, olyan ötlet, kérés, amelytől elzárkózom, úgy döntök, hogy ezt nem én fogom megvalósítani. Szuverén alkotóként jogom van az ilyesmihez, szerintem ezt minden józanul gondolkodó ember elismeri. De mindig van az érmének másik oldala, amikor igenis jó az ötlet, szívesen megfesteném - viszont nem elfogatható a megrendelőnek az én ajánlatom. Igen, mivel ez a dolog nálam úgy működik, hogy minden megkeresést megvizsgálok egyénileg. Külön ajánlatban leírom milyen technikával, mekkora méretben, milyen dátumra, és nem utolsó sorban mennyi pénzért tudom elvállalni a kérdéses megrendelést. Sajnos van olyan, hogy nem találkozik az elképzelés és a kivitelezés, így nem készül el a munka. Nem esik jól az olyan hozzáállás, amikor az ajánlatomra semmilyen válasz nem jön - igaz tudom, hogy amikor valaki fizikailag nem ír/keres telefonon, az is válasz. Ajánlatomon látszik, hogy munkát, időt fektettem be elkészítésével, tehát foglalkoztam a kérésével. Nem szép dolog, ha ő pedig még válaszra sem méltat - és akkor még nagyon enyhén fogalmaztam!

A legjobb eset amikor minden passzol, jó az ötlet, szívesen megfestem és az ajánlatom is elfogadják. Általában fotóról kell festményt készíteni, fontos a megfelelő minőségű fénykép. Jó fotón láthatóak a részletek, ilyen képről tudok hitelesen, szépen dolgozni. Pontos részletek nélkül "fantáziánk világa" kezd el működni, találja ki az ember mire gondol a másik, nem olyan egyszerű. Szóval mindent megbeszélünk, amikor elkezdem a munkát, küldök képet a készülő festményről. Ennek két fontos oka van. Egyrészről a kedves megrendelőm értesül a tényről, hogy már az Ő festményén dolgozom. Másodlagos oka meg egy tényközlő fotó bemutatása a festmény fázisáról. Csupán annak bizonyítékaként, hogy a kérdéses festményt saját kezűleg én festem. Sajnos vannak olyan csalók (direkt nem írok festőt!), akik vászonra kinyomtatott fotókba belefestenek és "olajfestményként" adják el a vászonra nyomtatott "valamilyüket". Botrányos, de létező jelenség. Mivel a készülő festményt így megmutatom, ilyen vád engem nem érhet. Persze, aki személyesen el tud jönni hozzám Mosonmagyaróvárra annak szívesen megmutatom eredetiben is a készülő festményét. Van, aki eljön, de a legtöbben fotót kérnek. Az sem ritka, aki csupán a kész képet szeretné látni, a többi részlet nem érdekli. Nem vagyunk egyformák!

Heti egy pihenőnappal tervezem a munkahetemet, ez a pihenőnap általában a szombat. Kivétel a nagyobb ünnepek, családi események ilyen estben nyilván én sem dolgozom, hanem együtt vagyunk a családdal. Hat munkanapból hármat, esetleg négyet szívesen dolgozok megrendelésre, de kettő vagy három napon a saját magam festői ötleteit szeretném megvalósítani. Így elkészülnek olyan festmények melyek nem megrendelésre, hanem mondjuk úgy, hogy kikívánkoztak belőlem. A legtöbb így elkészült festmény is eladósorba kerül. Sőt, több esetben tapasztaltam, hogy nagyon hamar elviszik. Persze ez számomra nagyon jó érzés, kifejezetten öröm! Igaz az sem ritka, amikor évekig velünk él, nálunk marad, valahogy nem kell más embernek. Én meg olyan festő vagyok, hogy ha valami olyan részletet meglátok, ami nem tetszik, szépen átfestem.

Mi az oka, hogy a kép nálunk marad? Hát bizony a szigorú kereslet-kínálat törvénye. Mindenre megérkezik a kedves vevő, csupán ki kell várni az idejét, a "rendelt időt". Fontos egy üzletnél az ár-érték arány. Mennyibe kerül az adott portéka, árucikk. Bizony egy képzőművészeti alkotás is az, amikor üzletről beszélünk, az adás-vétel egyszerű üzleti tranzakció. Férfiasan bevallom én árazom be a munkáimat. Körültekintő vagyok, sok tényt figyelembe veszek, ezeket most nem árulom el! Természetesen a legtöbb kedves vásárló alkudni szeretne. Ilyen az ember. Nincs is ezzel gond. Sok esetben hajlandó vagyok a kompromisszumra, de azért a kölcsönös tisztelet és partnerség figyelembevétele fontos számomra.

Régebben több kereskedelmi galériával is együtt működtem, de sajnos több rossz, szomorú tapasztalatot gyűjtöttem. Így ma csupán saját magam foglalkozom festményeim értékesítésével. Szerencsénkre ma már van internet: a kelemenferenc.hu és a facebookon működő "Kelemen Ferenc festményei" oldalak segítségével mutatom meg a kedves érdeklődőknek alkotásaimat. Személyesen otthonunkban lehet a képeket megnézni, előzetes időpont egyeztetéssel. Igen, picit macerás ez az időpont dolog, de megéri. Mindenkivel személyesen tudok foglalkozni, képekről beszélgetni, nagyon jó hangulatúak az ilyen találkozók. Bátran keress(en), találunk alkalmas időt!

Anyagi helyzetére nézve szerencsés városba születtem, jó helyen élek, Magyarország nyugati csücske, hármashatár. Sokan a városból és környező falvakból dolgoznak Szlovákiában és Ausztriában euróért, így megállapíthatjuk, hogy fizetőképesség az van. Készítettem a tavalyi képeladásaimból egy statisztikát. Meglepő lett az eredmény. Magamban picit meg voltam sértődve a helyi emberekre, hogy nem támogatják elég buzgón vásárlásokkal alkotómunkámat. Saját érzéseim becsaptak! A statisztika kijózanított. Most itt megkövetem a helyi embereket, nagyot tévedtem. A legtöbb vásárlás szűkebb hazám Mosonmagyaróvár és környékéről érkezik, aminek én nagyon örülök! Következő csoport Budapestről majd a Duna túlsó oldaláról Kecskemét, Szolnok, Debrecen, Nyíregyháza, Miskolc, valamint a sereghajtók külföldről érkeznek. Ez a statisztika, és mint tudjuk a tények makacs dolgok. Közhely, de muszáj kimondani: mindegyik vásárlás egy szavazat, segítség a folyamatos fejlődéshez, művészi tovább haladáshoz.

Hívő ember vagyok, sőt tanítvány. "Hívő" alatt természetesen nem hiszékenyt értek, hanem Istenben bízót, Istenre rátámaszkodót, akit nem téveszt meg a jelenleg divatos racionalista és materialista világnézetű gondolkodásmód. Bibliában kijelentett igazságokhoz szabom az egész életemet. Hálás vagyok az Örökkévalónak, hogy egyre több embertásam dönt festményem megvásárlása mellett. Gyakran fogalmazom meg imádságban, hogy olyan vásárlókat küldjön mennybéli Édesatyánk, akiket meg akar áldani festményeimmel. Fontos ez számomra! Legyen meg ebben is Isten akarata. Ezen most megdöbbentél? Ne tedd! Jézus Krisztust követő férfiként rendszeresen imádkozom. Persze nem nyilvánosan, hogy mindenki meghallja, hanem ahogy a Mester tanította "Te pedig amikor imádkozol, menj be a te belső szobádba, és ajtódat bezárva, imádkozzál a te Atyádhoz, aki titkon van; és a te Atyád, aki titkon néz, megfizet neked nyilván. Mt. 6.6." Lehet arra gondolsz, hogy vallásos, maradi gondolkozású ember vagyok. Egyáltalán nem ez a helyzet, nem így gondolok magamra, de ha neked ez a véleményed, ám legyen. Csendben azért megjegyzem, hogy minden ember a teremtő Istenben van, mert "ő benne élünk, mozgunk és vagyunk. Ap.csel. 17.28.". Nem csupán a hívő, hanem minden ember. Mai "felvilágosult" racionalista és materialista világnézetű társadalomban valódi progresszív viselkedés bevonni az életünkbe az Örökkévalót. Alázatos Istenkeresés jutalma pedig ez: "Közeledjetek az Istenhez, és közeledni fog hozzátok. Jak. 4.8."

Számomra fontos, hogy festményeim odakerüljenek ahová valók, lakóterek vagy irodák falára. Sok-sok ember örömére! Örülök és köszönöm, hogy végig olvastad írásomat. Esetleg sikerült felkeltenem figyelmedet kérlek, nézz körül az oldalamon! Itt megtalálod eladósorba került munkáim: https://www.kelemenferenc.hu/festmenyek/ Amikor szeretnél körbenézni portékáim között, hívj a következő telefonszámon +36703322883 foglalj időpontot! Festmény rendelésen gondolkodol, itt pontos információkat találsz a rendelés legegyszerűbb menetéről! https://www.kelemenferenc.hu/rendeles/

Mosonmagyaróvár, 2023. április 14.